Äppel & honungsbröd



Detta recept fick jag av en kollega. Det är otroligt gott och enkelt samt helt sockerfritt!

Äppel & honungsbröd/ ingredienser 2 stycken stora bröd:

25 gram jäst (blå)
2 rivna äpplen
1/2 olivolja
3 msk honung eller sirap
5 dl ljummet vatten
1 1/2 tsk salt
6 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
3 dl vetemjöl

1/2 dl linfrö
1 dl solrosfrö
1/2 dl fiberhavregryn
1/2 dl krossat bovete
1/2 dl rågflingor alt. dinkelflingor

1 uppvispat ägg för pensling
sesamfrön eller vallmofrön för dekoration

Gör såhär:

smula sönder jästen i en bunke
rör ut jästen med det ljummna vattnet
häll i olivoljan
häll i saltet
blanda i de rivna äpplena
blanda i honungen samt alla fröna och grynen
blanda runt ordentligt

blanda i rågsikten och rör runt
blanda i resten av de olika mjölsorterna och knåda runt degen tills allt blandat sig
(degen ska vara ganska kladdig)
jäs under bakduk i 1 timme

när den första jäsningen är klar ta upp degen och dela den på mitten
vänd runt varje deg på ett mjölat bakbord för att behålla maximal luft i brödet
forma varje degbit till ett avlångt bröd
lägg dom båda bröden på bakplåtspapper på en plåt
(lägg dom en bra bit ifrån varandra då dom kommer att jäsa till 1/3 större bröd)

jäs under bakduk i ytterligare 40 minuter, "lite lång jäsning kan man tycka men det är absolut värt det!!"
sätt ugnen på 175 grader
häll vatten i en djup ugnsplåt och ställ den allra längst ner i ugnen, detta kommer att göra så att bröden ångbakas precis som på bagerierna!
när dom jäst klart, pensla bröden med ägg och strö ev. över frön, vilket gör det både gott och vackert.
när dom är klara låt dom svalna under bakduk i en halvtimme
går utmärkt att frysa in.

Nyttigt & gott!!

Ugn: 175 grader, nedre delen i ca 35 minuter

Hembakat hälso-bröd



Hälso-bröd/ ingredienser 2 st stora bröd:

50 gram jäst
3 dl mjölk
1 tsk salt
50 gram smör
3 msk sirapc
3 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
ca 1 dl valfri musliblandning (ex hirsflingor, krossat linfrö,pumpakärnor, solrosfrön etc)
(ljusa och mörka sesamfrön
ägg)

ugn 200 grader
tid: ca 30 minuter (tills bröden blivit gyllenbruna)


Gör såhär:
smält smöret
häll i mjölken och rör runt
smula sönder jästen i en bunke och blanda ut den med lite av degvätskan
häll i resten av degvätskan tillsammans med sirapen, saltet och musliblandningen
rör runt
blanda i de olika mjölblnadningarna och knåda degen i bunken tills den blir mjuk och smidig
(man kan variera mjölsorterna och mängderna utifrån vilka man gillar mer eller mindre)
jäs under bakduk i ca en timme
ta upp degen och knåda ordentligt
forma till två limpor eller små runda brödbullar
jäs under bakduk i ca 30 minuter
pensla därefter bröden med uppvispat ägg eller vatten
strö över sesamfrön och grädda i ugnens nedre del på bakplåtspapper eller i bröd formar

låt  bröden vila ganska länge innan man skär upp dom
går bra att frysa och håller annars väldigt länge i tätförsluten påse

Varning för mycket fibrer!
Njut!

Supergoda vaniljbullar



Vaniljbullar/ ingredienser ca 60 stycken medelstora:

125 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar
1 tsk salt
1 dl socker
15 dl vetemjöl
(1 ägg (till pensling)
vaniljsocker
strösocker
pärlsocker
bullformar)

ugn 225 grader
gräddningstid 5-8 minuter


Gör såhär


smält fettet i en kastrull
häll i mjölken och värm till fingervarmt (37 grader)
dela sönder jästen i en bunke och lös upp den med lite av degvätskan
blanda i resten av degvätskan
tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl
arbeta degen tills den är fin och blank och släpper i kanterna
jäs under bakduk i ca 30 minuter

ta upp degen och knåda den smidig
dela den på två och kavla ut varje degbit till en tunn stor plattaor
bred ut smör på "plattan" och häll på strösocker samt vaniljsocker
rulla ihop plattan till en rulle och skär ca 1-1,5 cm tjocka skivor
lägg varje bit i en bullform eller på bakplåtspapper
jäs under bakduk i ca 30 minuter

pensla därefter bullarna med uppvispat ägg och strö lite pärlsocker på varje bulle
grädda i ugnen tills bullarna blivit gyllenbruna
låt svalna under bakduk
går utmärkt att frysa in.

Njut!

RSS 2.0