Chokladkaka med mintsmak


Igår vad det Karl, då det är min kära "karls" ena namn så fick det firas med en tårta!!

Chokladkaka med mint

Ingredienser/ 1 tårta


100 gram smält smör
2 dl strösocker
1 dl brun farinsocker
3 ägg
2 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
0,5 dl kakao
1 dl minimarshmallows
ca 5-6 droppar pepparmintsolja
2 msk kokosflingor
2 dl chokladflor
hallon

Gör såhär:


sätt ugnen på 175 grader
smält smöret
blanda alla ingredienser i kastrullen med det smälta smöret och blanda riktigt ordentligt
smörj en form och häll i kokosflingorna
häll smeten i formen och ställ in i ugnen i ca 20 minuter
blanda chokladfloren enligt anvisningarna
häll över chokladsmeten över kakan och låt dens svalna ett tag
fördela därefter hallonen eller andra bär över kakan
servera som den är eller med en klick grädde
!

Inlagd rättika



Förr fans det en thai restaurang vi alltid brukade gå till, där serverade dom alltid lite inlagd rättika som aptitretare före maten. Dom var otroligt goda och när jag hittade rättika på ican tänkte jag prova på att lägga in lite, det vart riktigt bra mycket likt ursprungs smaken från restaurangen..

Inlagd rättika: ca 20 rättiks stavar

Ingredienser:

1/2 rättika
4 dl vatten
2 krm salt
2 msk socker
1 dl ättiksprit
torkade sesamfrön

Gör såhär:
skär rättikan i önskad form (jag gjorde stavar)
lägg dom i en väl rengjord glasburk
blanda lagen dvs de övriga ingredienserna
häll över lagen och smaka av, tillsätt ev. mer ättiksprit för starkare lag osv, (man bestämmer själv om man vill ha en stark lag eller ej)
förslut burken och låt stå svalt/kallt i minst 12 timmar innan servering
vid servering, strö över lite sesamfrön.

Tips! att blanda i lite färsk röd chilipeppar ger det lilla extra åt smaken och även åt utseendet, detta ska jag prova nästa sats jag gör av denna inläggning.
Även denna inläggning blir en mysig ge-bort present i en fin burk!


nyårsdessert



Årets nyårsdessert blev mörk chokladmousse med digestivekross och hallon!

Ingredienser till ca 4 personer:
100 gram fin mörk 70% choklad
6 dl grädde
3 ägggulor
1 förpackning frysta hallon
4-5 stycken digestive kex
lite smör
silverkulor

Gör såhär:
smält chokladen i micron eller i ett vattenbad
vispa grädden fluffigt
separera gulorna från vitorna och blanda gulorna med chokladen
vänd fint ner allt i den vispade grädden

krossa kexen och blanda i lite smält smör så att kexen blir till en massa
lägg i kex "degen" i höga glas, eller dom glasen man vill använda
fyll därefter glaset till 3/4 med moussen och ställ i kylen i ca 40 minuter
fyll glaset över toppen med hallon blandade med lite socker precis innan servering
toppa med silverkulor för det där lilla extra!

väldigt uppskattat och väldigt gott!!


tips! spara äggvitorna i en påse när man separerar dom från gulorna, frys in dom
och ta fram dom vid senare tillfälle när man är sugen på att göra marräng!

RSS 2.0