Äppel & honungsbröd



Detta recept fick jag av en kollega. Det är otroligt gott och enkelt samt helt sockerfritt!

Äppel & honungsbröd/ ingredienser 2 stycken stora bröd:

25 gram jäst (blå)
2 rivna äpplen
1/2 olivolja
3 msk honung eller sirap
5 dl ljummet vatten
1 1/2 tsk salt
6 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
3 dl vetemjöl

1/2 dl linfrö
1 dl solrosfrö
1/2 dl fiberhavregryn
1/2 dl krossat bovete
1/2 dl rågflingor alt. dinkelflingor

1 uppvispat ägg för pensling
sesamfrön eller vallmofrön för dekoration

Gör såhär:

smula sönder jästen i en bunke
rör ut jästen med det ljummna vattnet
häll i olivoljan
häll i saltet
blanda i de rivna äpplena
blanda i honungen samt alla fröna och grynen
blanda runt ordentligt

blanda i rågsikten och rör runt
blanda i resten av de olika mjölsorterna och knåda runt degen tills allt blandat sig
(degen ska vara ganska kladdig)
jäs under bakduk i 1 timme

när den första jäsningen är klar ta upp degen och dela den på mitten
vänd runt varje deg på ett mjölat bakbord för att behålla maximal luft i brödet
forma varje degbit till ett avlångt bröd
lägg dom båda bröden på bakplåtspapper på en plåt
(lägg dom en bra bit ifrån varandra då dom kommer att jäsa till 1/3 större bröd)

jäs under bakduk i ytterligare 40 minuter, "lite lång jäsning kan man tycka men det är absolut värt det!!"
sätt ugnen på 175 grader
häll vatten i en djup ugnsplåt och ställ den allra längst ner i ugnen, detta kommer att göra så att bröden ångbakas precis som på bagerierna!
när dom jäst klart, pensla bröden med ägg och strö ev. över frön, vilket gör det både gott och vackert.
när dom är klara låt dom svalna under bakduk i en halvtimme
går utmärkt att frysa in.

Nyttigt & gott!!

Ugn: 175 grader, nedre delen i ca 35 minuter

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0