Hembakat hälso-bröd

Hälso-bröd/ ingredienser 2 st stora bröd:
50 gram jäst
3 dl mjölk
1 tsk salt
50 gram smör
3 msk sirapc
3 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
ca 1 dl valfri musliblandning (ex hirsflingor, krossat linfrö,pumpakärnor, solrosfrön etc)
(ljusa och mörka sesamfrön
ägg)
ugn 200 grader
tid: ca 30 minuter (tills bröden blivit gyllenbruna)
Gör såhär:
smält smöret
häll i mjölken och rör runt
smula sönder jästen i en bunke och blanda ut den med lite av degvätskan
häll i resten av degvätskan tillsammans med sirapen, saltet och musliblandningen
rör runt
blanda i de olika mjölblnadningarna och knåda degen i bunken tills den blir mjuk och smidig
(man kan variera mjölsorterna och mängderna utifrån vilka man gillar mer eller mindre)
jäs under bakduk i ca en timme
ta upp degen och knåda ordentligt
forma till två limpor eller små runda brödbullar
jäs under bakduk i ca 30 minuter
pensla därefter bröden med uppvispat ägg eller vatten
strö över sesamfrön och grädda i ugnens nedre del på bakplåtspapper eller i bröd formar
låt bröden vila ganska länge innan man skär upp dom
går bra att frysa och håller annars väldigt länge i tätförsluten påse
Varning för mycket fibrer!
Njut!
Kommentarer
Trackback