Mandel Biscotti



Ingredienser/ ca 60 biscotti

100 gram smör
1 dl råsocker
1/2 dl strösocker
2 ägg
5 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 msk vaniljsocker
100 gram sötmandel (ca 1,5 dl)

Gör såhär

Sätt ugnen på 200 grader
blanda sockret med smöret och vispa i ett ägg i taget
blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda även i det i smeten
lätt hacka mandeln och torrrosta den, blanda sen i den i degen och arbeta den smidig

rulla ut degen till 4 tjocka rullar och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper
platta till rullarna med fingrarna
grädda i 14 minuter och sänk därefter värmen till 175 gradre och grädda i ytterligare 15 minuter
skär sedan längderna i snedställda bitar och sänk ugnsvärmen till 100 grader
grädda dom i 10 minuter och låt dom sedan svalna på galler under en bakduk
förvara i en fin burk och bjud till fikat =)


Rågrussinbullar



Goda bullar som passar fint till frukost!

Ingredienser/ ca 16 små bröd

35 gram smör
3 dl mjölk
1/2 dl mörk sirap
1 tsk salt
1 msk brödkryddor
50 gram färsk jäst
2 dl russin
8 dl sågsikt

Gör såhär


smält smöret, tillsätt mjölken, sirapen, saltet samt brödkryddorna
värm vätskan till 37 gradre fingervarmt
smula sönder jästen i en bunke och lös upp med vätskan
rör ner russin och rågsikten
arbeta degen och jäs den under bakduk i 30 minuter
sätt ugnen på 225 grader
dela degen till små bröd, de får gärna vara lite oformade
doppa dom i rågsikt och låt dom jäsa under en bakduk i ca 30 minuter
grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter

låt dom vila ett tag under bakduken när dom är klara

Receptet är hämtat från "A piece of cake" Leila Lindholm

Morot & solrosbröd



Gott bröd som passar lika bra morgon som kväll, dessutom helt sockerfritt!

Ingredienser/ 2 stora bröd


3 rivna morötter
1/2 dl olivolja
3 msk honung
1 1/2 tsk salt
25 gram färsk jäst
5 dl ljummet vatten
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl

solrosfrön
linfrön
rågflingor

Ugn: 175 grader C
Tid: 30 minuter i ugnen

Gör såhär


dela jästen i en bunke och lös den med det ljummna vattnet
häll i olivoljan, saltet och honungen och rör om
riv morötterna och ha även i dom
ha därefter i fröna men spara lite solrosfrön för garnering
blanda i rågsikten och rör runt
blanda därefter i det vanliga mjölet
arbeta degen tills den är smidig men inte allt för länge
jäs den under bakduk i 1 timme

ta upp degen och dela den i två delar
jäs dom under bakduk i ytterligare 40 minuter

sätt ugnen på 175 grader och grädda den bröden i 30 minuter långt ner i ugnen
pensla först bröden med vatten eller ett uppvispat ägg och garnera med lite solrosfrön
låt sen de färdiggräddade bröden vila under en bakduk i ca 30 minuter

Chocolate chip cookies



Otroligt goda kakor som passar bra till fest & fika!

Ingredienser/ ca 20 kakor

125 gram smör
1 dl råsocker
1 ekologiskt ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl hacregryn
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
100 gram fin choklad

Ugn: 180 grader C
Tid: 10 minuter

Gör såhär

Vispa smör och råsocker krämigt
blanda vetemjöl, bakpulver, havregryn, och salt och vänd ner det i smeten
hacka chokladen grovt och blanda med smeten
forma degen till en rulle och frys in den i plastfolie i ca 30 minuter
ta därefter ut den ur frysen och skiva rullen i ca 1 cm tjocka skivor
lägg dom på plåten och grädda i ugnens mitt på 180 grader

receptet är hämtat från "A piece of cake" Leila Lindholm


Äppel & honungsbröd



Detta recept fick jag av en kollega. Det är otroligt gott och enkelt samt helt sockerfritt!

Äppel & honungsbröd/ ingredienser 2 stycken stora bröd:

25 gram jäst (blå)
2 rivna äpplen
1/2 olivolja
3 msk honung eller sirap
5 dl ljummet vatten
1 1/2 tsk salt
6 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
3 dl vetemjöl

1/2 dl linfrö
1 dl solrosfrö
1/2 dl fiberhavregryn
1/2 dl krossat bovete
1/2 dl rågflingor alt. dinkelflingor

1 uppvispat ägg för pensling
sesamfrön eller vallmofrön för dekoration

Gör såhär:

smula sönder jästen i en bunke
rör ut jästen med det ljummna vattnet
häll i olivoljan
häll i saltet
blanda i de rivna äpplena
blanda i honungen samt alla fröna och grynen
blanda runt ordentligt

blanda i rågsikten och rör runt
blanda i resten av de olika mjölsorterna och knåda runt degen tills allt blandat sig
(degen ska vara ganska kladdig)
jäs under bakduk i 1 timme

när den första jäsningen är klar ta upp degen och dela den på mitten
vänd runt varje deg på ett mjölat bakbord för att behålla maximal luft i brödet
forma varje degbit till ett avlångt bröd
lägg dom båda bröden på bakplåtspapper på en plåt
(lägg dom en bra bit ifrån varandra då dom kommer att jäsa till 1/3 större bröd)

jäs under bakduk i ytterligare 40 minuter, "lite lång jäsning kan man tycka men det är absolut värt det!!"
sätt ugnen på 175 grader
häll vatten i en djup ugnsplåt och ställ den allra längst ner i ugnen, detta kommer att göra så att bröden ångbakas precis som på bagerierna!
när dom jäst klart, pensla bröden med ägg och strö ev. över frön, vilket gör det både gott och vackert.
när dom är klara låt dom svalna under bakduk i en halvtimme
går utmärkt att frysa in.

Nyttigt & gott!!

Ugn: 175 grader, nedre delen i ca 35 minuter

Hembakat hälso-bröd



Hälso-bröd/ ingredienser 2 st stora bröd:

50 gram jäst
3 dl mjölk
1 tsk salt
50 gram smör
3 msk sirapc
3 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
ca 1 dl valfri musliblandning (ex hirsflingor, krossat linfrö,pumpakärnor, solrosfrön etc)
(ljusa och mörka sesamfrön
ägg)

ugn 200 grader
tid: ca 30 minuter (tills bröden blivit gyllenbruna)


Gör såhär:
smält smöret
häll i mjölken och rör runt
smula sönder jästen i en bunke och blanda ut den med lite av degvätskan
häll i resten av degvätskan tillsammans med sirapen, saltet och musliblandningen
rör runt
blanda i de olika mjölblnadningarna och knåda degen i bunken tills den blir mjuk och smidig
(man kan variera mjölsorterna och mängderna utifrån vilka man gillar mer eller mindre)
jäs under bakduk i ca en timme
ta upp degen och knåda ordentligt
forma till två limpor eller små runda brödbullar
jäs under bakduk i ca 30 minuter
pensla därefter bröden med uppvispat ägg eller vatten
strö över sesamfrön och grädda i ugnens nedre del på bakplåtspapper eller i bröd formar

låt  bröden vila ganska länge innan man skär upp dom
går bra att frysa och håller annars väldigt länge i tätförsluten påse

Varning för mycket fibrer!
Njut!

Supergoda vaniljbullar



Vaniljbullar/ ingredienser ca 60 stycken medelstora:

125 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar
1 tsk salt
1 dl socker
15 dl vetemjöl
(1 ägg (till pensling)
vaniljsocker
strösocker
pärlsocker
bullformar)

ugn 225 grader
gräddningstid 5-8 minuter


Gör såhär


smält fettet i en kastrull
häll i mjölken och värm till fingervarmt (37 grader)
dela sönder jästen i en bunke och lös upp den med lite av degvätskan
blanda i resten av degvätskan
tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl
arbeta degen tills den är fin och blank och släpper i kanterna
jäs under bakduk i ca 30 minuter

ta upp degen och knåda den smidig
dela den på två och kavla ut varje degbit till en tunn stor plattaor
bred ut smör på "plattan" och häll på strösocker samt vaniljsocker
rulla ihop plattan till en rulle och skär ca 1-1,5 cm tjocka skivor
lägg varje bit i en bullform eller på bakplåtspapper
jäs under bakduk i ca 30 minuter

pensla därefter bullarna med uppvispat ägg och strö lite pärlsocker på varje bulle
grädda i ugnen tills bullarna blivit gyllenbruna
låt svalna under bakduk
går utmärkt att frysa in.

Njut!

Årets semlor



Årets första semmelbak vart riktigt bra..

Semlor
/ ingredienser, ca 15 mellanstora


Degen:
75 gram smör
1 ägg
50 gram jäst för söta degar
5 dl mjölk
1 dl socker eller 1 dl ljus sirap
12 dl mjöl
1 tsk salt


ett uppvispat ägg till pensling

Fyllningen:
150 gram mandelmassa
inkråm från bullarna
vaniljsocker
1 dl mjölk
+ 3 dl vispad grädde att toppa med, samt florsocker

Gör såhär:
smält smöret i en kastrull
häll i mjölken och värm till fingervarmt
smula jästen sönder i en bunke och häll på lite av degspadet och rör om
häll i resten av degspadet
blanda i salt, socker och nästan allt mjölet i bunken
blanda väl med händerna tills degen blir slät och fin
lägg över en bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter

när degen jäst färdigt, ta upp den och knåda fina jämnstora bullar
lägg under bakduk igen och låt jäsa i 20 minuter
sätt ugnen på 200 grader
pensla sedan bullarna med det uppvispade ägget
stoppa in i ugnen i ca 17 minuter
låt bullarna kallna och gröp ur dom lite grann efter du skärt av locket
blanda inkråmet tillsammans med mandelmassan som du rivit, samt med vaniljsockret och mjölken
klicka lite fyllning i varje bulla
vispa grädden och toppa även med den
sikta lite florsocker över bullarna och servera!!


Och många blev det =)


Chokladkaka med mintsmak


Igår vad det Karl, då det är min kära "karls" ena namn så fick det firas med en tårta!!

Chokladkaka med mint

Ingredienser/ 1 tårta


100 gram smält smör
2 dl strösocker
1 dl brun farinsocker
3 ägg
2 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
0,5 dl kakao
1 dl minimarshmallows
ca 5-6 droppar pepparmintsolja
2 msk kokosflingor
2 dl chokladflor
hallon

Gör såhär:


sätt ugnen på 175 grader
smält smöret
blanda alla ingredienser i kastrullen med det smälta smöret och blanda riktigt ordentligt
smörj en form och häll i kokosflingorna
häll smeten i formen och ställ in i ugnen i ca 20 minuter
blanda chokladfloren enligt anvisningarna
häll över chokladsmeten över kakan och låt dens svalna ett tag
fördela därefter hallonen eller andra bär över kakan
servera som den är eller med en klick grädde
!

Inlagd rättika



Förr fans det en thai restaurang vi alltid brukade gå till, där serverade dom alltid lite inlagd rättika som aptitretare före maten. Dom var otroligt goda och när jag hittade rättika på ican tänkte jag prova på att lägga in lite, det vart riktigt bra mycket likt ursprungs smaken från restaurangen..

Inlagd rättika: ca 20 rättiks stavar

Ingredienser:

1/2 rättika
4 dl vatten
2 krm salt
2 msk socker
1 dl ättiksprit
torkade sesamfrön

Gör såhär:
skär rättikan i önskad form (jag gjorde stavar)
lägg dom i en väl rengjord glasburk
blanda lagen dvs de övriga ingredienserna
häll över lagen och smaka av, tillsätt ev. mer ättiksprit för starkare lag osv, (man bestämmer själv om man vill ha en stark lag eller ej)
förslut burken och låt stå svalt/kallt i minst 12 timmar innan servering
vid servering, strö över lite sesamfrön.

Tips! att blanda i lite färsk röd chilipeppar ger det lilla extra åt smaken och även åt utseendet, detta ska jag prova nästa sats jag gör av denna inläggning.
Även denna inläggning blir en mysig ge-bort present i en fin burk!


nyårsdessert



Årets nyårsdessert blev mörk chokladmousse med digestivekross och hallon!

Ingredienser till ca 4 personer:
100 gram fin mörk 70% choklad
6 dl grädde
3 ägggulor
1 förpackning frysta hallon
4-5 stycken digestive kex
lite smör
silverkulor

Gör såhär:
smält chokladen i micron eller i ett vattenbad
vispa grädden fluffigt
separera gulorna från vitorna och blanda gulorna med chokladen
vänd fint ner allt i den vispade grädden

krossa kexen och blanda i lite smält smör så att kexen blir till en massa
lägg i kex "degen" i höga glas, eller dom glasen man vill använda
fyll därefter glaset till 3/4 med moussen och ställ i kylen i ca 40 minuter
fyll glaset över toppen med hallon blandade med lite socker precis innan servering
toppa med silverkulor för det där lilla extra!

väldigt uppskattat och väldigt gott!!


tips! spara äggvitorna i en påse när man separerar dom från gulorna, frys in dom
och ta fram dom vid senare tillfälle när man är sugen på att göra marräng!

Pepparmints-tryfflar



Choklad och mint går väldigt bra ihop...

Tryfflar: ca 25 stycken

Ingridienser:
2 1/2 dl vispgrädde
250 gram fin mörk choklad (70 %)
pepparmintsarom efter smak (jag tog ca 10 droppar)
kakao

Gör såhär:
koka upp grädden men låt den inte koka över
dra av grädden från plattan och bryt chokladen i bitar
rör ner chokladen i grädden tills den stelnar
rör ner pepparmintsoljan/aromen
häll ut blandningen i en form och låt smeten stelna i rumstemperatur
forma därefter kulor eller vad man nu vill ha för form på sina tryfflar
rulla dom i kakao och förvara kallt i en sluten burk

njut...!!

Marknads nougat & Mintkyssar



Marknads nougat eller torgfia godis som jag kallade det för när jag var liten, är så otroligt gott och mycket enklare än vad jag trodde..

Och vad blir det för jul utan mintkyssar!!

Marknadsnougat: ca 120 stycken

Ingredienser
125 gram smör
5 3/4 dl strösocker
1 3/4 dl vatten

6 1/2 dl vetemjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao

Gör såhär:
koka smöret, strösockret och vattnet i ca 2-3 minuter
sikta mjölet, florsockret och kakaot tillsammans i en stor bunke
blanda allt samman, för hand eller i en matberedare
bred ut den tjocka smeten i en form klädd i bakplåtspapper
låt svalna och skär därefter i kuber

Tips! Jag la några bitar i cellofanstrutar och en del i fina burkar, dessa ger jag bort i jul till någon glad!



Mintkyssar: ca 30 stycken

4 dl florsocker
1 dl vatten
2 krm ättiksprit
pepparmyntsarom
choklad av bra kvalité 70%

Gör såhär:

koka florsockret, vattnet och ättikspriten i en kastrull i kastrull i ca 8-10 min
pensla med vatten runt kanterna så att det inte bildas socker kristaller
häll över i en skål och smaksätt med pepparmyntsoljan (ca 5-7 droppar)
rör tills smeten blir vit och lite trög, men inte för hård!
häll med sked eller spritsa femkronor med den vita smeten
när dom vita kyssarna stelnat smält chokladen och droppa en ring av choklad i mitten av kyssen

Tips! Jag dekorerade även kyssarna genom att lägga dit några silverkulor på varje kyss, för det lilla extra, och även dessa är uppskattade att få i en fin liten burk till jul!


Brownies med marshmallows och chokladglasyr


Färdig kaka!



Brownies har alltid varit en favorit!

Brownies: ca 40 stycken

Ingredienser
100 gram smör/margarin
100 gram mök blockchoklad
2 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 vetemjöl
1 tsk bakpulver
ca 20 minimarshmallows

Glasyren
en ask chokladflor blandat med lite vatten
2 dl kokos

Gör såhär
sätt på ugnen på 175 grader och klä en bakplåt med bakplåtspapper
smält fettet i en kastrull och lägg sedan i choklad och låt den smälta
blanda ner de torra ingredienserna samt ägg och socker
rör ordentligt
bred ut smeten och häll över marshmallowsen
stoppa in i ugnen i ca 25 minuter

ta ut plåten och låt kakan svalna
blanda till glasyren och bred den jämt över kakan
strö över kokosen och skär upp kakan i rutor när den svalnat

Klar grönskakssoppa



Nu såhär i höstkylan så kan det vara gott att värma sig med lite soppa på kvällarna..
Jag är inte så mycket för dessa olika puré soppor, men klar grönsaksoppa som denna är utmärkt..

Klar grönskassoppa/ ingredienser ca 4 personer
2 morötter
3 potatisar
5 broccoli bitar
1/2 squash
1 dl frysta ärtor
1 tsk tapenade eller tomatpuré

1,5 liter vatten + 3 msk grönsaksfond
kryddor efter smak

Gör såhär

tärna alla ingridienser i ungefär samma storlekar
lägg dom i buljongen och koka upp på 5:an,lägg samtidigt i tapenaden
efter ca 8 minuters kokande känn på tex potatisen om den är mjuk
dra av från plattan och smaksätt med dina valda kryddor

servera med vitlöksbröd som du värmer i ugnen
Gott, enkelt och trevligt