Mandel Biscotti



Ingredienser/ ca 60 biscotti

100 gram smör
1 dl råsocker
1/2 dl strösocker
2 ägg
5 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 msk vaniljsocker
100 gram sötmandel (ca 1,5 dl)

Gör såhär

Sätt ugnen på 200 grader
blanda sockret med smöret och vispa i ett ägg i taget
blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda även i det i smeten
lätt hacka mandeln och torrrosta den, blanda sen i den i degen och arbeta den smidig

rulla ut degen till 4 tjocka rullar och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper
platta till rullarna med fingrarna
grädda i 14 minuter och sänk därefter värmen till 175 gradre och grädda i ytterligare 15 minuter
skär sedan längderna i snedställda bitar och sänk ugnsvärmen till 100 grader
grädda dom i 10 minuter och låt dom sedan svalna på galler under en bakduk
förvara i en fin burk och bjud till fikat =)


Rågrussinbullar



Goda bullar som passar fint till frukost!

Ingredienser/ ca 16 små bröd

35 gram smör
3 dl mjölk
1/2 dl mörk sirap
1 tsk salt
1 msk brödkryddor
50 gram färsk jäst
2 dl russin
8 dl sågsikt

Gör såhär


smält smöret, tillsätt mjölken, sirapen, saltet samt brödkryddorna
värm vätskan till 37 gradre fingervarmt
smula sönder jästen i en bunke och lös upp med vätskan
rör ner russin och rågsikten
arbeta degen och jäs den under bakduk i 30 minuter
sätt ugnen på 225 grader
dela degen till små bröd, de får gärna vara lite oformade
doppa dom i rågsikt och låt dom jäsa under en bakduk i ca 30 minuter
grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter

låt dom vila ett tag under bakduken när dom är klara

Receptet är hämtat från "A piece of cake" Leila Lindholm

Morot & solrosbröd



Gott bröd som passar lika bra morgon som kväll, dessutom helt sockerfritt!

Ingredienser/ 2 stora bröd


3 rivna morötter
1/2 dl olivolja
3 msk honung
1 1/2 tsk salt
25 gram färsk jäst
5 dl ljummet vatten
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl

solrosfrön
linfrön
rågflingor

Ugn: 175 grader C
Tid: 30 minuter i ugnen

Gör såhär


dela jästen i en bunke och lös den med det ljummna vattnet
häll i olivoljan, saltet och honungen och rör om
riv morötterna och ha även i dom
ha därefter i fröna men spara lite solrosfrön för garnering
blanda i rågsikten och rör runt
blanda därefter i det vanliga mjölet
arbeta degen tills den är smidig men inte allt för länge
jäs den under bakduk i 1 timme

ta upp degen och dela den i två delar
jäs dom under bakduk i ytterligare 40 minuter

sätt ugnen på 175 grader och grädda den bröden i 30 minuter långt ner i ugnen
pensla först bröden med vatten eller ett uppvispat ägg och garnera med lite solrosfrön
låt sen de färdiggräddade bröden vila under en bakduk i ca 30 minuter

Chocolate chip cookies



Otroligt goda kakor som passar bra till fest & fika!

Ingredienser/ ca 20 kakor

125 gram smör
1 dl råsocker
1 ekologiskt ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl hacregryn
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
100 gram fin choklad

Ugn: 180 grader C
Tid: 10 minuter

Gör såhär

Vispa smör och råsocker krämigt
blanda vetemjöl, bakpulver, havregryn, och salt och vänd ner det i smeten
hacka chokladen grovt och blanda med smeten
forma degen till en rulle och frys in den i plastfolie i ca 30 minuter
ta därefter ut den ur frysen och skiva rullen i ca 1 cm tjocka skivor
lägg dom på plåten och grädda i ugnens mitt på 180 grader

receptet är hämtat från "A piece of cake" Leila Lindholm


RSS 2.0