Pepparmints-tryfflar



Choklad och mint går väldigt bra ihop...

Tryfflar: ca 25 stycken

Ingridienser:
2 1/2 dl vispgrädde
250 gram fin mörk choklad (70 %)
pepparmintsarom efter smak (jag tog ca 10 droppar)
kakao

Gör såhär:
koka upp grädden men låt den inte koka över
dra av grädden från plattan och bryt chokladen i bitar
rör ner chokladen i grädden tills den stelnar
rör ner pepparmintsoljan/aromen
häll ut blandningen i en form och låt smeten stelna i rumstemperatur
forma därefter kulor eller vad man nu vill ha för form på sina tryfflar
rulla dom i kakao och förvara kallt i en sluten burk

njut...!!

Marknads nougat & Mintkyssar



Marknads nougat eller torgfia godis som jag kallade det för när jag var liten, är så otroligt gott och mycket enklare än vad jag trodde..

Och vad blir det för jul utan mintkyssar!!

Marknadsnougat: ca 120 stycken

Ingredienser
125 gram smör
5 3/4 dl strösocker
1 3/4 dl vatten

6 1/2 dl vetemjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao

Gör såhär:
koka smöret, strösockret och vattnet i ca 2-3 minuter
sikta mjölet, florsockret och kakaot tillsammans i en stor bunke
blanda allt samman, för hand eller i en matberedare
bred ut den tjocka smeten i en form klädd i bakplåtspapper
låt svalna och skär därefter i kuber

Tips! Jag la några bitar i cellofanstrutar och en del i fina burkar, dessa ger jag bort i jul till någon glad!



Mintkyssar: ca 30 stycken

4 dl florsocker
1 dl vatten
2 krm ättiksprit
pepparmyntsarom
choklad av bra kvalité 70%

Gör såhär:

koka florsockret, vattnet och ättikspriten i en kastrull i kastrull i ca 8-10 min
pensla med vatten runt kanterna så att det inte bildas socker kristaller
häll över i en skål och smaksätt med pepparmyntsoljan (ca 5-7 droppar)
rör tills smeten blir vit och lite trög, men inte för hård!
häll med sked eller spritsa femkronor med den vita smeten
när dom vita kyssarna stelnat smält chokladen och droppa en ring av choklad i mitten av kyssen

Tips! Jag dekorerade även kyssarna genom att lägga dit några silverkulor på varje kyss, för det lilla extra, och även dessa är uppskattade att få i en fin liten burk till jul!


RSS 2.0