Födelsedags tårta till mormor 81 år..





tårtbotten/ ingredienser 1 st + tillvägagångsätt
3 ägg och 3 dl strösocker vispas poröst, mot slutet av vispningen häller man i 1 dl hett vatten..blanda på sidan 3 dl mjöl med 1 1/2 tsk bakpulver + lite vaniljsocker..(om man vill ha chokladbotten blandar man här även i ca 0,5 dl kakao), blanda ner detta försiktigt i smeten och häll upp i en ugnsform och grädda genast i 175 grader i ca 35 minuter...



detta är den första fyllningen..choklad ganeschen..
choklad ganesch gör man på följande vis:

hetta upp ca 1 dl vispgrädde tills det nästan kokar..häll detta då över finhackad mörk choklad, eller vilken choklad man vill ha ca 100 gram till 1 dl grädde, ganska lagom till en "stor" tårta, rör detta till en fin smet och låt svalna..



här är den andra fyllningen, (toppen fyllningen) ..rårörda hallon och blåbär, (rårörda = bär blandade med socker)..


här är det kaka på kaka, fyllningarna är på och den är snart redo att garneras..jag täckte kakan med choklad flor..fungerar otroligt bra faktiskt och blir slätt och fint...


mörk blockchoklad smält och utbredd på ett bakplåts papper..smält BC med lite smör i en kastrull (går snabbast), och bred ut på ett bakplåts papper..här måste man dock vara galet snabb då BC:n stelnar väldigt snabbt..

när BC:n stelnat till så får man lov att skära upp den i rektanglar eller vad man nu vill ha för former..man får dock vara försiktig när man sedan tar loss dom med kniven då dom lätt går sönder..man måste också tajma in dom färdiga bitarna med när man dekorerar tårtan då man måste ta hjälp av smeten man täcker med för att "limma" fast BC bitarna...


Garnering!
Jag täckte tårtan med hallon i massor..runt kanterna och ovanpå..sedan hällde jag på granat äppelkärnor ovanpå det och garnerade tillslut med citron meliss..tårtan vart mycket syrlig vilket vart en bra brytning till den tunga choklad ganaschen i mitten...

och tillslut efter mycket slit, det färdiga resultatet..=) och ett mycket uppskattat sådant..tårtan vart inte exakt som jag hade tänkt mig ifrån början, men hur ofta blir det egentligen det?

den åts upp och smakade bra, men borde kanske ha serverats tillsammans med en klick grädde då jag tyckte den var ganska mastig..men ack så god =)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0