Morot & solrosbröd

Gott bröd som passar lika bra morgon som kväll, dessutom helt sockerfritt!
Ingredienser/ 2 stora bröd
3 rivna morötter
1/2 dl olivolja
3 msk honung
1 1/2 tsk salt
25 gram färsk jäst
5 dl ljummet vatten
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
solrosfrön
linfrön
rågflingor
Ugn: 175 grader C
Tid: 30 minuter i ugnen
Gör såhär
dela jästen i en bunke och lös den med det ljummna vattnet
häll i olivoljan, saltet och honungen och rör om
riv morötterna och ha även i dom
ha därefter i fröna men spara lite solrosfrön för garnering
blanda i rågsikten och rör runt
blanda därefter i det vanliga mjölet
arbeta degen tills den är smidig men inte allt för länge
jäs den under bakduk i 1 timme
ta upp degen och dela den i två delar
jäs dom under bakduk i ytterligare 40 minuter
sätt ugnen på 175 grader och grädda den bröden i 30 minuter långt ner i ugnen
pensla först bröden med vatten eller ett uppvispat ägg och garnera med lite solrosfrön
låt sen de färdiggräddade bröden vila under en bakduk i ca 30 minuter
Kommentarer
Trackback