Årets semlor

Årets första semmelbak vart riktigt bra..
Semlor/ ingredienser, ca 15 mellanstora
Degen:
75 gram smör
1 ägg
50 gram jäst för söta degar
5 dl mjölk
1 dl socker eller 1 dl ljus sirap
12 dl mjöl
1 tsk salt
ett uppvispat ägg till pensling
Fyllningen:
150 gram mandelmassa
inkråm från bullarna
vaniljsocker
1 dl mjölk
+ 3 dl vispad grädde att toppa med, samt florsocker
Gör såhär:
smält smöret i en kastrull
häll i mjölken och värm till fingervarmt
smula jästen sönder i en bunke och häll på lite av degspadet och rör om
häll i resten av degspadet
blanda i salt, socker och nästan allt mjölet i bunken
blanda väl med händerna tills degen blir slät och fin
lägg över en bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter
när degen jäst färdigt, ta upp den och knåda fina jämnstora bullar
lägg under bakduk igen och låt jäsa i 20 minuter
sätt ugnen på 200 grader
pensla sedan bullarna med det uppvispade ägget
stoppa in i ugnen i ca 17 minuter
låt bullarna kallna och gröp ur dom lite grann efter du skärt av locket
blanda inkråmet tillsammans med mandelmassan som du rivit, samt med vaniljsockret och mjölken
klicka lite fyllning i varje bulla
vispa grädden och toppa även med den
sikta lite florsocker över bullarna och servera!!
Och många blev det =)

Kommentarer
Postat av: Therés
Hej, har tittat runt på din blogg lite och den var verkligen mysig. :) Jag har precis startat en egen bakblogg och blev ganska inspirerad, jag kanske provar något av dina recept någon dag. Ditt hemmagjorda godis såg verkligen gott ut. Ha det gott!
Trackback