Lyxig äppelkaka



Detta är dom sista äpplena för året..Ingrid-Marie heter sorten och jag fick dom ifrån ett av mammas fina äppelträd för några månader sedan, och sen dess har dom legat på balkongen. Så nu var det dags att ta tag i dom och göra något smarrigt..
Otroligt vad sorten Ingrid-Marie är tåliga dom har hållt sig helt fina fast dom legat så länge..



Av ca hälften av dom skalade äpplena blev det en lyxig äppelkaka, se recept längre ner..


Den andra skalade hälften åkte in i plastpåsar och in i frysen, det går alldeles utmärkt att frysa äpplen!!
Sen kan jag när som under den kalla vintern göra en riktig svensk äppelkaka/paj och bjuda på..mycket uppskattat!



Av ca 10 äpplen blev det en hel långpanna med äppelkaka..


Och efter lite dekoration med flor med jordgubbsmak blev den grann och fin..


Det sista slutresultatet..=) Och det vart ett mycket uppskattat sådant både hemma och på avdelningen..

Lyxig äppelkaka/ Ingredienser ca 40 bitar
Ca 10 äpplen
3 ägg
4 dl mjöl
2 dl mjölk
5 dl strösocker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 gram smör

kanel
strösocker
florsocker med smak

Gör såhär:
skala och kärna äpplen samt skär som i skivor eller klyftor
sätt ugnen på 200 grader
blanda socker och ägg poröst
blanda mjöl och bakpulver samt vaniljsocker separat ordentligt
blanda de torra ingredienserna med smör-sockret
häll i mjölk och de smälta smöret alternativt flytande smör

häll smeten i en form med bakplåtspapper
blanda äppelklyftorna med sockret och kanelen och lägg fint radat i formen med smet
låt ligga i ugnen i ca 20-25 minuter

ta ut ur ugnen, låt svalna och blanda på sidan flor med vatten
häll över med en liten sked och skär i fyrkanter
Klar att servera & njuta!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0